Pages

Tuesday, 27 September 2016

Jatuh cinta dengan Artisan Breads

Sejak bila saya sibuk ber'artisan breads' ni?

Apa jadi dengan kelas fondant? Kelas sugar flowers? Kelas kek yang macam2 tu?

Perlahan2 saya pilih untuk tinggalkan segala kemanisan itu. Saya masih lagi bermain tepung, cuma tiada bergula sangat lagi. Maklum la, umur dah 4 series yang dah lebih setengah. Kena berjaga2 sikit agar tidak didatangi penyakit2 yang tidak diingini.

So, dari tahun lepas, saya telah mencari Chef-chef yang boleh mengajar saya tentang artisan breads ni. Saya cuma nak belajar buat je. Dalam fikiran saya tak mungkin lain sangat dengan cara pembuatan roti2 manis biasa tu.

Huh!! Memang lain! Yang ni makan sampai dalam jiwa raga.

Saya dah banyak kali hadiri kelas roti, even masa saya baru start belajar baking 15 tahun dulu, kelas pertama saya adalah kelas buat roti, di belakang Surau Rasah Kemayan, Seremban. Yuran cuma RM30 dan kita buat dalam 5 variasi roti dari doh yang sama. Hapah pun tak paham.

Pergi lagi kelas kat Seremban 2, pun tak paham2. Last2 saya yakinkan diri saya yang saya memang takda talent langsung buat roti.

Sejak tu saya mendalami bidang cake decorating, sampai ke London sana saya pergi nak belajar tentang sugar flowers, cake baking dan ambik sekali cert untuk jadi certified PME Trainer kat sana.

Sampai ke tahun 2012, bila saya mula buka kedai, saya ajak juga cikgu2 roti yang hebat untuk buat kelas kat tempat TDT, entah berapa kali tah. Tetap juga saya fail. Nak menguli pun tak lepas, apalagi nak faham sains behind bread making. Last sekali kelas PAk Agus pada hujung 2013.

Saya gave up. Mungkin kerana roti2 manis tidak menangkap jiwa saya, soul saya.

Last year, saya pergi makan kat Ben's Independent Grocer punya cafe dan terpandang roti2 artisan yang cantik dan rustic. Bukan tak pernah tengok, tapi yang ni nampak real.

Lepas tu, memang tak pandang belakang dah. Saya jatuh cinta.

Saya cari chef2 betul2 boleh bagi saya faham tentang roti ni. Kebanyakannya chef mat saleh la dan chef yang berguru dengan mat saleh. Dah itu makanan diorang, so diorang lebih tau apa tekstur yang betul dan rasa yang sebenar.

Nov 2015 - first time bake roti yang nampak macam roti artisan. Lepas kelas terus buat, ni le jadinya.
Sept 2016 - Dah pandai sikit. Nampak tak perbezaannya dengan tahun lepas? tengok taburan tepung pun tahu beginner ke tak.
Saya ada approach 2 orang chef Melayu yang memang pakar buat roti2 ni, tapi kena reject mentah2...saya tak nak speculate la reasons mereka. Mungkin sibuk sangat.

Anyhow, sekarang hampir setahun saya belajar betul2 buat roti serta mempraktikkannya di kedai saya. Alhamdulillah, sekarang saya faham the science behind baking a good artisan bread.

But of course, my journey is still a long way to go. I have a lot more to learn, many more breads to bake, more varities of flours to be explored, temperature to play with, preferments method dan sebagainya.

Saya look forward to many more great experiences making Breads with a Soul.

Saya memang happy kalau ada yang nak join saya dalam journey towards making and eating healthier baked goods.

Till next post, insyaallah, let's put some soul back into baking!

Love,

Farida


13 comments:

  1. Replies
    1. Tq Bahtiar... eyy syoknya ada orang komen..heheh

      Delete
  2. Luv artisan bread,too..just baked my sourdough bread..my 1st attempt...

    Continue bskin artisan bread...yea!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Congratulations!! Do share the photos if you will. I'd love to see it.

      Delete
  3. nak join journey.. saya suka roti. daya suka buat roti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marziah jom! cer share gambar roti you..

      Delete
    2. Saya buat roti biasa puan. So takde special mana pun. Sy nak belajar buat roti sd dengan puan boleh?

      Delete
    3. Saya buat roti biasa puan. So takde special mana pun. Sy nak belajar buat roti sd dengan puan boleh?

      Delete
  4. assalamualaikum puan... masyaa allah... suka sy jumpa blog puan ni... sy pun dh mula berjinak dgn SD.. since anak2 suka bread... sy belajar buat bread dfn yis sekali tu je seumur hidup sy... lepas tu dtg sendiri perasaan tak suka dgn yis.. yis komersil tu la kan.. hebat allah beri ilham utk berkenalan dgn SD.. the natural bacteria n yeast...

    sy dh explore blog puan ni td terjumpa class utk artisan bread.. ya allah.. teringin ya nak attend... tapi yurannya... masyaa allah... kena mengumpul dululah ye.. maklumlah permaisurirumah mcm sy ni x de pendapatan tetap... no yg ada pada iklan artisan class tu no puan ye..? sy nak contact puan la nanti.. utk bertanyakan lebih lanjut ttg SD ni... terima kasih atas info yg puan share... sudilah berkawan dgn sy ye puan.... insyaa allah... assalamualaikum....

    ReplyDelete
  5. sekarang tak buat lg ke kelas?

    ReplyDelete
  6. LuckyClub Casino Site Review 2021 - Lucky Club
    LuckyClub is an online casino that belongs to a group of online casinos luckyclub in the online gambling industry. Read our LuckyClub review and 🎁 Welcome Bonus: 100% up to €50💳 Minimum Deposit: C$10📱 Mobile Version: Android, iPhone, Tablet Rating: 4.5 · ‎Review by LuckyClub

    ReplyDelete