WHY SOURDOUGH?

I love sourdough breads.

Not only for the health benefits but also the taste. But saya tak boleh tahan roti sourdough yang terlampau masam, yang bila makan rasa sharp tu menangkap di bahagian jaw. Yang tu tak berapa sesuai dengan kita orang Asia.

Our breads tak begitu masam walaupun melalui proses fermentation yang panjang. Ianya labih sesuai untuk tekak orang Asia macam kita yang tak biasa dengan roti yang begitu masam atau terlalu keras dan padat. Our breads still retain softness walaupun hanya menggunakan tepung, air dan garam sahaja, tanpa sebarang bahan kimia atau enzyme tambahan.

Saya akan sertakan beberapa artikel berguna untuk kita manfaat bersama2 mengenai kebaikan roti2 sourdough, antaranya mengenai low glycemic index, fungsi long fermentation dan wild yeast, serta organic bacteria dan enzyme yang terdapat dalam roti2 kami, insyallah.

Saya bukanlah expert dalam perkara ini, tapi saya mengambil berat apa yang ada dalam bahan2 yang saya gunakan. Semoga kita dapat sama2 memberi manfaat kepada orang lain, sebagai bekalan untuk ke sana nanti.

Untuk permulaan, anda boleh baca artikel mengenai Wild Yeast di link ini Wild Yeast .

No comments:

Post a Comment